09.10.2010 11:07

Podpálavská výstava drobného zvířectva

Výstava v Mikulově na okrese Břeclav má také svůj pravidelný, tradiční termín a to druhý víkend v září vždy při Pálavském vinobraní v Mikulově. Výstava je umístěna v areálu místní ZO, která disponuje halou (jedna ze dvou na okrese) se sociálním zařízením a letos nově je společenská část areálu v pronájmu jako restaurace. 

Posuzování probíhalo v pátek odpoledne s tím, že výstava se otevře veřejnosti od 18 do 20hod již v pátek a o víkendu bude otevřena od 8 do 20 (v neděli do 12)hod.

V letošním roce bylo mnoho výstav poznamenáno vyšším výskytem MXT, v Mikulově to však neplatilo. Hala praskala ve švech také díky bohaté účasti chovatelů ze spřátelených organizací v Rakousku - N84 Laa a na Slovensku - ZO Jablonové. Vystavenou bylo téměř 200ks králíků z ČR a SR (rakouská strana neúčast králíků omluvila z důvodu MXT), které posoudilo trio posuzovatelů MVDr. Miloslav Martinec, Milan Uher a Mgr. Antonín Šebesta, kteří měli k ruce adepta Adama Hellingera z Břeclavi. Vystavena byla tato plemena: německý obrovitý strakáč, Vss (376b Pospíšil Josef; 376,5b Němeček Emil), činčila velká (380b a 96b Bulíček Jiří), vídeňský modrý (376,5b Mgr. Šebesta), vídeňský bílý (379,5b Mgr. Šebesta), vídeňský šedý (95b Konečný Vladimír a 377,5b Stehlík Antonín), vídeňský modrošedý (376,5b Mgr. Šebesta), novozélandský červený (376b, 379,5b a 95,5b Pyskatý Ondřej), novozélandský bílý (95,5b Krupica Petr a 281b Heler Václav), na první pohled v kleci vypadal velmi pěkně jeden vystavený burgundský R. Bulíčka z Lechovic. Bohužel při posuzování jsme na tomto samci našli hned několik hrubých vad. Samec měl lalok, velkou černě pigmentovanou skrvnu na břiše a výrazně vleklá varlata. Dále byli vystaveni králíci kalifornští "černí", durynští, čeští červení (282b - 2x 94,5b a 93b Pyskatý Ondřej), malí berani ve dvou barevných rázech - divoce zbarvení a bílý červenoocí (376b Skoumal Martin, MCH), činčily malé (375,5b Bulíčková Jaroslava). Zajímavý pohled byl na stříbřité malé. Na většině výstav toto plemeno zastupuje žlutý barevný ráz, místy modrý či havanovitý. Zde však čest stříbřitých bránila mladá kolekce divoce zbarvených Martina Pavky (MCH). Pokračovalo se tříslovými černými, kteří prozrazovali blízkost znojemského okresu, kde se tito králíci tradičně chovají (284,5b Kročil Miroslav). Zpestřením byla také kolekce holíčských modrých slovenského chovatele či tři kolekce ruských černých MCH Jakuba Procingera (376,5b). Zakrslí berani ze slovenska byli předvedeni v bílém červenookém a rhönském barevném rázu, zakrslí třísloví černí MCH Rollinkové Radky si odnesli také čestnou cenu, stejně jako slovenský sivomodrý  a jediný hermelín výstavy - modrooký. Pohár pro nejlepšího jednotlivce MCH získal na samce zakrslého ruského 96,0b Jakub Šebesta z Mikulova.

Expozice holubů čítala 50 voliér po 5ti kusech v českých a slovenských barvách a 100 klecí jednotlivců chovatelů z Moravy, Slovenska a Rakouska. Celkem tedy bylo ke shlédnutí na 350ks holubů mezi nimiž upoutali rakovničtí kotrláci modří sedlatí přítele Ervína Jäckla,dále české čejky bezrousé B. Bartolčice, bronzoví, zlatí a bronzoví bělohrotí hýli černokřídlí Mgr. Šebesty, moravští pštrosi černí šupinatí pánů Balšínka a Svobody, běloocasí pana Fortníka, římani chovatelů Hirčáka a Pavky, piešťanští obři pana Pavky, kariéři, indiáni, bagdety, početní NVH bílí, černí a plaví, benešovští bílí, brněnští voláči, hanáčtí voláči pana Mandy, slezští bělouši žlutí pana Schwana. Holubi pokračovali dále jako jednotlivci v klecích a to šmalkaldští barevnohlávci, německé modenky, černí cauchois poslední dva jmenovaní byli z Rakouska. Ze Slovenska to byli také košoa, rakouští angličtí voláči bílí, modří, červení a slovenští bílí,  a červení. Brněnští voláči žlutí, černí, pomořanští voláči nejen bílí a černí ze všech tří spřátelených organizací, práchenští káníci, polská straka žlutá a černá, italská sovka plavá a modrá, česká čejka černá bílopasá, žlutá a modropasá, polský rys černý a modrý šupinatý, kingové a NVH.

Dvaasedmdesát voliér drůbeže bylo v režii ČR-SR. Drůbež posoudili pánové Jaroslav Bayer a Milan Uher. K ruce měli adepta Lukáše Marcinkecha ze Gbel, člena ZO Hodonín. Zaujaly mne hamburčanky černě tečkované svou kresbou, antverpští vousáči kontrastem malého vzrůstu a snad největší hlasitostí projevu kohoutků, fénixky zlato a oranžovokrké dlouhými ocasními pery kohoutů. Z vodní drůbeže bych uvedl husy české, zakrslé kachny bílé a kachny kajugy. 

Pestrá expozice 30 voliér exotického ptactva nabídla opět exponáty ze všech tří spřátelených organizací. Někteří jedinci byli také zde nabídnuti k prodeji. Vystaveni byli například papoušek žako, královský, vrabčí, nádherný, latam vlaštovčí, rozely pestré, penant, ... Ke zpestření výstavy dále dopomáhali také vystavená morčata a nutrie standart. 

 

—————

Zpět


Anketa

Chtěli byste se stát členy některé ZO ČSCH?

Ano (183)
9%

Ne (656)
31%

Nevím (1 295)
61%

Celkový počet hlasů: 2134